Site Loader

Milano je trebao biti prvi Corona Walk – naravno tada još nismo znali da će biti Corone i da će se naše šetnje tako zvati :). I baš kada smo planirali put izbila je Covid-19 pandemija i svijet nikad neće biti isti. I tako smo umjesto u Milanu tada završili u Vukovaru gdje je i započela Corona Walks avantura. I sad na našem jubilarnom 60 putovanju realiziramo početnu ideju…

Milano

Put u Milano bio je i prilika da isprobamo našeg novog kućnog ljubimca i buduće ekološko prometalo za naše izlete – plavi Renault Captur plug-in hibrid kojeg smo već upoznali u našoj prethodnoj šetnji u Grožnjanu.

475 km, 4 sata i 49 minuta sa kratkim stajanjem na pola puta

Vozimo se autocestom i dolazimo do hotela bez problema – kvart u kojemu je hotel je blizu autoputa i ima direktnu vezu sa centrom Milana putem odlične metro linije (5 minuta pješice). Vožnja traje dvadesetak minuta, a cijena karte je 2,2 eura za vožnju koja može maksimalno trajati sat i pol po zonama 1, 2 i 3 (to je i sve što će vam trebati).

Piazza del Duomo i galerija Vittorio Emmanuele II

Nakon dvadesetak minuta izlazimo iz metro ravno na trg ispred katedrale. Gužva je neopisiva. Tako da smo odustali od isprobavanja preporučenih lokala u galeriji i produžili dalje.

Castello Sforzesco

Iz gužve centra bježimo prema dvorcu Sforzesco u kojem se nalazi čuvena Pinakoteka.

Parco Sempione

Nastavljamo kroz Sempione park.

Vertikalni vrtovi (Bosco verticale)

Vjerojatno najpoznatije zelene građevine – Bosco verticale u ovom dijelu Europe su djelo Stefana Boerija koji je postavio nove standarde u promišljanju ekološkog pristupa građenju nebodera.

Ručak

Odabrali smo pizzeriju Pizzeria di porta Garibaldi na obližnjem korzu Cosmo, odabir je bio slučajan, ali pizze su bile odlične – to i je najbolja pizza u Milanu! A i Risotto alla Milanese sa kurkumom je bio odličan, pilo se lokalno crveno pivo (iako je čaša od Heinekena). Cijene pizze su od 10 € do 11,5 €, rižoto 10 €. Velika craft piva je 6 €.

Vraćamo se prema centru

Nakon okrepljujućeg ručka vraćamo se prema centru, i uskoro ulazimo u zonu modnog sumraka…

Piazza del Duomo

Nakon propješačenih više od 12 km i jutarnje vožnje od 5 sati, umor nas preuzima pa krećemo put hotela. Sutra nam je udarni dan, no zaključujemo da smo dosta vidjeli u Milanu, a jezera nas mame da pobjegnemo iz gužve. Executive decision – idemo na sjever – do jezera Como.

Lago di Como – Bellagio

Damir Medved