Site Loader
Cinque Terre

Ublažavanje restriktivnih mjera povezanih s COVID pandemijom potaklo nas je na izlet van granica RH pa krećemo put Italije, u Toskanu. Usporedili smo aranžmane različitih domaćih agencija i odlučili se za agenciju ICT putovanja. Nismo požalili!

Fotografija pregršt, prava je dilema koju objaviti!

Rijeka – Lucca – Montecatini Terme (1. dan)

Putničkoj ekipi koja se vozila od Čakovca i Varaždina, preko Zagreba do Rijeke, pridružili smo se u 7:30 na Vratima Jadrana. Uz podnošljivo zadržavanje na SLO-IT granici radi rutinske kontrole putnih isprava uputili smo se u Luccu, rodni grad Giacoma Puccinija.

Povijesni centar naselja opasan je debelim zidinama unutar kojeg vijuga koloplet uskih živopisnih ulica. Iskusan agencijski vodič za čas nas dovodi do ključnih znamenitosti, a vrijeme za slobodni individualni obilazak koristimo za penjanje na toranj Guinigi. Ulaznicu plaćamo 5 Eura, te nakon uspona od 233 stepenice uživamo 15-ak minuta u panoramskom pogledu.

Lucca – panorama sa vrha tornja
Gradske zidine

Nastavljamo prema Montecatini Termama. Smještamo se u hotel kategorizan s 3* (“talijanske”). Očekujemo urednost i čistoću, ali ne i eklektični stil koji se rijetko viđa…primjedbi i doživljaja pregršt. 🤓 🤣

Na izletima ovog tipa svaki sat je važan, pa se nakon kratkog osvježavanja grupa upućuje prema mjestu ponad Termi -> Montecatini Alto. Nakon kratke šetnje, u podnožju smo brda na koje se nećemo penjati već će nas na njega uzdići Montecatini Terme Funicular. Nažalost, sumrak ustupa prostor noći, pa ne uživamo u pogledu na Terme već komentiramo upitnu sigurnost starog postrojenja. Kratko smo prošetali, te stekli dojam da su kuće mahom napuštene. Bez nas turista bilo bi poprilično “scary”. 😱

Montecatini Terme – Firenza – Montecatini Terme (2.dan)

Nakon doručka, do Firenze ćemo vlakom. Odlična poveznica, super udobnost, željeznička stanica čista i uredna. Zbog covid mjera neophodne su FFP2 maske. Neki iz grupe ih nemaju, ali problema nismo imali.


Izlazimo iz vlaka u centru grada, te nas na trgu dočekuje i lokalna vodičkinja, japanka. No ona je tu forme radi. Hrvatski ne zna, a kao da joj je i engleski stran.

Krećemo u zajednički obilazak glavnih znamenitosti – katedrala Santa Maria del Fiore, Giottov zvonik, trg Piazza della Signoria, galerija Uffizi, Ponte Vecchio, vrtovi Boboli…

Jedva smo dočekali kraj vođenog razgleda i razdvajanje od grupe.

Vrtovi Boboli

Vodič nam je preporučio mjesta za kupnju odličnog sladoleda, a i gdje pojesti dobru pizzu.

Preporuke smo poslušali i uživali. Sladoled: Gelateria La Carraia / Pizza: GustaPizza

Montecatini Terme – Cinque Terre – Montecatini Terme (3. dan)

Nakon ranog doručka, ponovno ćemo pješke iz Hotela put željezničke stanice. Vlak ne kasni, u čas smo u mjestu La Spezia, glavnom gradu istoimene provicije. Grad tipično lučki, prilično zapušten, žurimo dalje pa se ukrcavamo u Cinque Terre Express.


Uživancija, vlak idealan za istraživanje destinacije “Cinque Terre“, pet naselja u ligurskom priobalju Italije: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore.
Zbog svoje ljepote uvrštena su na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Plan vodiča je – šetnja mjestom, kratka vožnja vlakom i tako pet puta.

1. Corniglia

Vodič nas prvo vodi u Cornigliu. To je jedino mjesto koje nije na moru pa se plan da ga obiđemo dok imamo najviše energije čini logičnim. Nadaleko je poznato po svojim limunima, a i vinima. Imaju genijalan sustav transporta ljudi i alata do vinograda, originalnu invenciju – rollercoaster za vinograde. Doduše treba imati petlje sa voziti se tom spravom 🙂

Nebo prijeti cijelo vrijeme…

2. Vernazza

Drugo mjesto koje posjećujemo je Vernazza – grad koji je pretrpio tešku tragediju prije par godina. Jake kiše prouzrokovale su odron zemlje i poplavu koja je uništila pola grada, trebale su godine za oporavak. Sada je sve vraćeno u normalu.

3. Monterosso

Sljedeća destinacija je Monterosso (al mare), naselje sa najljepšim/najvećim plažama i ujedno naše odredište za zasluženi ručak!

4. Riomaggiore

Nakon okrepljujućeg ručka idemo dalje, doduše sva naselja počinju sličiti jedno na drugo, pa kad smo stigli u Riomaggiore više ne razlikujemo gdje smo. 🙂

5. Manarola

I eto nas u posljednjem od naselja – Manaroli. Baterije su ispražnjene – vrijeme je za povratak. Sve u svemu bilo nam je super – ljepota šarenila, mirisa, znamenitosti. Turista ima puno, ali očekivali smo i veću gužvu.

Bilanca dnevnog hodanja i nas iznenađuje 😉

Montecatini Terme – Pisa – Montecatini Terme – Rijeka (4. dan)

Nakon doručka, vlakom ćemo do Pise. Na stanici vrijeme nam krati lokalni policijac s dramatičnim upozorenjima o krađama u Pisi. Ukazuje nam i na zaštitne maske koje su prihvatljive, te ističe razlike u odnosu na one koje nisu. Toliko nas je isprepadao da ruksake odmah stavljamo sprijeda i čvrsto ih stišćemo.

Razgled u Pisi započinjemo na Campo dei Miracoli, trgu čudesa.

Među čudesnim građevinama razmilili se mnogobrojni turisti u pozama kojim drže, ispravljaju ili zloupotrebljavaju kosi toranj.
I mi smo jedni od njih. 🙂


Ostatak vremena koristimo za detaljniji razgled grada. Pregršt znamenitosti, univerziteta, restorana, kafića, dućana. I ovdje se prosvjeduje.

Post scriptum:

Osnovna cijena aranžmana, 4 dana boravka i prijevoz autobusom, smještaj u hotelu na bazi polupansiona, iznosila je 1.044,00 kn. Mi smo platili nešto više, jer smo željeli sjediti u prva 2 reda. Vrijedi tih par 100 kn više 🙂

Vremenske prognoze za 3 od 4 dana pokazale su se, i ovaj put, netočne. Komentiramo da nakon ovog iskustva, s mobitela skidamo sve aplikacije koje se bave ovom temom.

Hotelu Miro, osim (+) treba izreći par (-):
PLUS -> sobe su uredne, doručak je skroman, ali korektan, večera dobra, osoblje uslužno. Okolica hotela je izvrsna – veliki park od Termi je neposredno pored hotela, a centar mjesta je ni 5 minuta udaljen!
MINUS -> prljava klimatizacija koja ne radi, stari namještaj, neodržavani okoliš, prljavi bazen.

Sve u svemu – aranžman za preporuku ako doživljaj destinacije i odličnu lokaciju cijenite više od smještaja za koji ste spremni platiti tek onoliko koliko spavanje u čistoj posteljii zaslužuje.

Nada Jurić