Site Loader
30-cw48

Nedavno je u centru Rijeke otvoren restoran tajlandske kuhinje “Sabai” koji nas je zainteresirao. Znani i poznati nam prenose samo pozitivu s lijepog mjesta za druženje oplahnut duhom i mirisima dalekog istoka.

“Thai Walk” planiramo s idejom da blagujemo upravo ondje, no valja nam rezervirati stol na vrijeme. Zovemo u utorak za subotnji ručak. No gle vraga. Rezervacija je obavljena, ali tek za narednu subotu jer ova pred nama već je popunjena. 😲 ⁉️

Stigla “naredna” subota, stol za 4 čeka nas u 15:00 sati. Taman da prije toga šetnjom dodatno pojačamo apetite, a i smanjimo grižnju savjesti ako nam se “omakne” koji zalogaj više. 😉

Kamp Preluk

Aute parkiramo na prostranom parkiralištu ispred kampa. Sjetno sanjari o prohujalim, bučnim vremenima kada su se odvijale utrke, dolazilo u disko, trgovalo rabljenim vozilima i raznoraznim “đinđama” rasprostrtih duž glavne prometnice.

Ničeg od tega sada ni.

Nema više ni disca Milde Sorte, u kojeg su zalazili “šminkeri”. Sada se na tom mjestu izdiže Design Hotel Navis.

S druge strane glavne prometnice dugo godina nalazio se zapušteni objekt. Danas je to “Preelook deluxe apartments and rooms“. Na Booking.comu ocijenjen s visokih 9.2.

Prostor kampa već je godinama neuredan i zapušten. Ne tješi činjenica da je bio i u gorem stanju nego danas. Prastare kamp kućice su nestale, no prostorom i dalje caruje nered, smeće, razbijeni sanitarni čvor. Tuga, jad i čemer.

Penjemo se na glavnu cestu jer spoja sa šetnicom uz more (još) nema. Bit će, pišu izvori. Moći će se od Preluka do Brodogradilišta 3. maj. Za sada, to je samo mrtvo slovo na papiru.

Uređenjem odskače dio Costabelle, ispod Hiltona. Za nas obične šetače nije dozvoljen prolaz ispod samog hotela. Dijeli nas visoka ograda i zaključana vrata. Toliko o privatnim plažama i pomorskom dobru…

Plaža Kostanj uređena je za potrebe osoba s invaliditetom. Barijera nema. Omogućen im je i prilaz autima. No, nije i korištenje šetnice. Kombinacija šljunka, stepenica, uskih stazica iziskuje veliki oprez i običnom šetaču.

Plaža Bivio krajnja je točka do kud se može morskim putem.

Kud sada? Jer vremena do ručka još imamo.

Prema Kantridi…

Najbolje nam se uspeti, pa uz glavnu cestu.

Za šetače, rekreativce, bicikliste – pojedine dionice vrlo su uske. Glomazne kante dodatno pogoršavaju situaciju.

Dalje od bazena danas nećemo jer valja nam požuriti nazad do Preluke. Ne želimo zakasniti na objed.

Restoran Sabai

Očekivano, dupkom pun. Svih 8 stolova je zauzeto, a osoblja na svakom koraku i pogledu.

Tom Gha Gai, Tom Yum Goong, Gaeng Phed Pak. Samo su to neki od naziva sa menija. Ljubazni konobar pomaže u odabiru ove, nama vrlo egzotične ponude.

Aperitivi su teranino Suza i 3xGin. Živjeli! Za predjelo ćemo Mix predjela za 2osobe, taman da prilagodimo nepca okusima, a posebno umacima od kikirikija, krastavaca i kiselo-ljutom.

A za glavno jelo, pored odabira menija trebamo odabrati i jačinu umaka na ljestvici od 0 – 3. Muški dio će 2, ženski 1.

Au, ljutoooo!!

Dok jedan uživa u ljutini 2, drugi traži osvježenje u toaletu. Nejestivo, kaže, nikad više 2. Nakon dobrog miješanja svih sastojaka posluženih na tanjuru ljutina je ublažena, ali tek neznatno.

Jednom nenaviklom nepcu, čak je i jačina 1 bila previše. Čaša mlijeka melem je na ljutu ranu.

Vegetarijansko jelo na tajlandski način ovdje je posluženo s piletinom. Ukazujemo konobaru, ispričava se. Za par minuta stiže kuharica, tajlanđanka. Nije se došla ispričati, nego objasniti nam da to nije bila piletina, nego jaje. 🤣 😂

Pad Kra Pao

Hm, što nas to čeka?
Pad Thai Pak Pad (vegansko sa povrćem)

Bolje ne kometirati j*?#$@ t€ j@ ]Ł¤}! Na račun pogreške dobismo deserte gratis.

Odlučismo ipak da ćemo i njima i sebi dati još jednu priliku.

P.S. Hrana je kod osjetljive jedinke dovela do besane noći, no jutro je donijelo povrat na “tvorničke postavke”. 😉

Riječko oko

Idemo još skoknuti do trenutne riječke atrakcije na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske. Kotač smješten između zgrada koje ga visinom nadmašuju, smiješno je nazivati “panoramski”. A cijena od 45,00 kn po osobi za 1 krug razlog je više da se “otkotrljamo” dalje. 😲

Trasa

Ugodna, lagana šetnica, a ujedno i rekreativna staza sa spravama u prirodi.

Nada Jurić

Gdje smo sve bili 2020. – 2022. Na našim izletima…

Kalendar putovanja

siječanj 2022
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…