Site Loader
Om, Ommmm, Oooommmmišalj.

Zbog svoje dugogodišnje povezanosti s industrijom na put k Omišlju krećemo s predrasudama, spremni prihvatiti prljavštinu i onečišćenje okoliša neugodnim mirisima i bukom. Želimo istražiti suživot propalih i novih industrijskih postrojenja.

Plan je prohodati 15-ak km kružne staze koju smo si sami složili. Parkiramo par metara poviše Rive pape Ivana Pavle II i krećemo prema nalazištu Mirine.

Omišalj

Radi se na uređenju rive, no sad je spokojno i tiho. Prati nas samo šum ljuljuškanja barčica. Iz starih kuća nitko ne proviruje. Ima li uopće ikoga u njima?

Put nas uz plažu Pesja kroz šumicu vodi prema JANAF-u i LNG terminalu. Nisu to prizori što bismo ih željeli gledati na godišnjem odmoru, niti je zvučna kulisa pretakanja plina s broda na terminal ugodna za meditaciju.

Srećom, Omišalj nudi mnoštvo šarmantnih dragulja koje još treba brusiti.

Arheološki park

Arheološki park Fulfinum – Mirine lijepo je mjesto za odmor, ako okrenete leđa moru. Ostaci antičkog naselja (Fulfinum) i bazilike iz doba ranog kršćanstva (Mirine) smješteni su u zaštićenoj uvali, tik uz samo more. Nemušto su tek djelomično restaurirani sredstvima iz nekog EU fonda. Održavanje je slabo, gotovo sramotno. Nagledasmo se slične prakse i na značajnijim lokalitetima.

Omišalj
Omišalj

Omišalj - Mirine

Omišalj - Mirine
Omišalj - Mirine

Nastavljamo po zacrtanoj stazi na vidikovac Fortičina do kojeg vode drvene stepenice položene na gromaču.

Idealno mjesto za predah uz teranino i Jegermeister, te fotografiranje s kulisom Omišlja. 🥂 📸

Omišalj

Ommmm, Omišalj

Još malo pa eto nas do tebe, stižemo za koji čas.

Uz glavnu cestu stižemo do centra. Prolazimo pored spomen parka Sv. Mikul i ulazimo u staru gradsku jezgru. Obiluje znamenitostima. Vijugamo uskim uličicama, uživamo u šetnji promatrajući kamene kuće, vodotoranj, Crkvu Uznesenja B.D. Marije, gradsku ložu. Divimo se pogledu s vidikovca Dubec.

Omišalj
Omišalj

Otužan prizor s vidikovca na hotel Učka. Života tu odavno nema. Nešto je opako pošlo po zlu, no teško je zaključiti da je isključivo industrijska kulisa utjecala na propast ovog turističkog potencijala.

Rado bi se još zadržali, ali nas čeka dug put do kampa.

Park Dubec

Kroz park Dubec spiralna staza vodi do rive. Priroda u samom srcu ovog šarmantnog mjesta. Već nam je uobičajeno vidjeti bačeno smeće mimo kanti. A ovdje ih ne manjka. Nešto smo pokupili, no za sve zbrinuti trebalo bi dobro zasukati rukave. 😒

Odlomljeno drvo prepriječilo nam se na stazi. Pokušali smo ga iščupati i osloboditi prolaz, no korijen ga još čvrsto drži za zemljom škrto tlo. Prepuštamo posao profesionalcima.

Šetnja uz more opušta. Isprepliću se stara, mahom velika gazdinstva skladno uklopljena u zelenilo i sterilne armiranobetonske novograđevine bez ijednog stabla na skromnim okućnicama.

Novom cestom uz more dominira masivna ograda koje se ne bi postidjela ni autocesta. Projektant prometnog rješenja inzistirao je na visokom faktoru sigurnosti, pa što košta, neka košta. 💲 💰

Bužir za buduće polaganje optičkog kabela doveden je podzemnom trasom do svakog objekta. Nema šta, na sve se mislilo!

Navratiti ćemo za godinu-dvije pa se uvjeriti koliko se taj potencijal pametne infrastrukture koristi.

Kamp Omišalj

Nalazi se na idealnoj poziciji za turiste koji na Krk dolaze avionima. ADAC mu je dodijelio titulu Superplatz za 2021. godinu. Kriteriji nam nisu poznati.

Na stranicama se oglašava kao “mjesto gdje se susreću priroda i luksuzan odmor”!?! No, iz aviona se vidi da mu nedostaje prirodne hladovine stabala. Zasađena jesu, no do pravog hlada proći će još (koja) godina.

Turista sada nema, rampa je spuštena. Čini se da su zečići, patkice, kokice, koze, poniji, magarci, jedini trajno nastanjeni stanovnici kampa.

Omišalj - kamp
Omišalj - kamp

Povratak prema Omišlju brže prolazi uz planiranje idealnog obroka primjerenog hodaču nakon 15 km.

Gastro kutak

U ovo doba godine mnogi su objekti zatvoreni, malo je falilo da odustanemo od potrage za nečim u blizini. Restoran Noštromo u Malinskoj je spas za nas.

Grije nas vatra iz kamina, ali i topla juhica. Svinjski medaljoni s kroketima su sočni, no porcija nije za one velika apetita. Srećom, mesna plata za 2 osobe je odlična i obilna pa se konzumaciji pridružila i treća pregladnjela osoba. Rižoto s povrćem korektan. S par feta kruha i pomazanim tanjurima zaključujemo glavno jelo.

Za desert ima prostora samo kod jednog člana, dok ostatak ekipe zaključuje blagovanje kavom. Pilo se dobro otvoreno crno vino kuće u razumnim količinama.


Trasa

Staza nije posebno zahtjevna, dio oko arheološkog nalazišta je dobro označen. Ostatak trase je bio duž prometnica.

Usponi nisu preveliki, ali ovo je tipičan primjer trase koja nije baš pogodna za ljetne aktivnosti – ima velikih dionica na otvorenom.

Nada Jurić

Gdje smo sve bili 2020. – 2022. Na našim izletima…

Kalendar putovanja

siječanj 2022
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…