Site Loader

Na našim putovanjima kroz Istru zaobilazili smo veće turističke destinacije, no sad su i one došle na red – pogotovo jer nema prevelike gužve. Plan za ovu šetnju je istražiti šetnice na području Rovinja – i to ambiciozno desetak km u oba smjera.

Južna šetnica

S obzirom na skupi parking u centru odlučili smo se za ne tako daleku periferiju, na desetak minuta od centra postoji lijepo javno parkiralište (pored gradskog stadiona) koje se po zimi ne naplaćuje. Vrijeme je maglovito, no što je to za nas – kape su na glavi!

Spuštamo se prema obali, prvo što smo ugledali je Hotel Grand Park Rovinj – doista izgleda senzacionlano – posve je ukopljen u teren, ispod njega je odlično uređena šetnica Vijeća Europe.

Nastavljamo dalje, hoteli su sve bolji i bolji – Monte Mulini, pa naravno spektakularni Lone. Možda jednog dana i odsjednemo tamo (ako uhvatimo crno jaje). Maglica se pomalo diže.

Nastavljamo ka rtu Montauro, gdje je zanimljiv Zlatni park i stijene za penjače.

Idemo dalje, slijedi naturistički park bez gostiju, i Villas Rubin vodeni park. Zaključujemo da je vrijeme za povratak, pa hitamo nazad kroz šumu i turističko naselje – a tamo po našem dobrom hrvatskom običaju, ima svega, od milijunaških super vila, pa do nedovršenih nakaza.

Srećom eto nas opet do Lonea, ovaj puta smo se odvažili ući – doista sjajno izgleda.

Vraćamo se prema centru i opet prolazimo pored fascinantnog hotela Grand Park, nevjerojatno dobro je uklopljen u okoliš. Ovim dijelom grada dominira Adris – sve je njihovo, bivša tvornica duhana, sada sjedište korporacije, pa čuvena Galerija Adris, itd. itd.

Za ručak smo odabrali gostionu La Vela, više manje sve je zatvoreno, pa nam je to bio jedan od rijetkih mogućih odabira. Lokacija je odlična, u samom centru Rovinja, osoblje ljubazno, čak se ispričava da nemaju baš neki odabir hrane, jela su tako-tako, moglo je i bolje. Istarska maneštra korektna, no bez traga mesa. Riblja juha je bila OK. Glavno jelo Fuži sa tartufima i Fuži na istarski – pa posve neslano (inače mi jako malo upotrebljavamo sol) na granici bljutavog. No tartufi i gulaš su korektni. Medaljoni sa gljivama su bili odlični, riba malo manje, masna iz uzgajališta. Vino kuće pristojmo, kruh odličan :).

Račun je bio primjeren – 560 kn. Sve u svemu odličan kraj dana. Trk do auta pa u hotel – u Novigradu!


Sjeverna šetnica

Nakon odličnog noćenja i obilnog doručka u hotelu vraćamo se u Rovinj i krećemo na istraživanje sjevernog kraka šetnica – pravac Limski kanal. Parkiramo na starom mjestu i krećemo prem ishodištu, starom željezničkom kolodvoru koji je sada početak biciklističko-pješačke staze Štrika Ferata. Mi ju nećemo slijediti jer nam je cilj “na drugu stranu”. Početak je prilično neugledan, ovaj dio grada je urbanistički posve neuređen, no situacija se popravlja kada smo se konačno pobili do obalnog puta! I dalje je prilično maglovito.

No, lijepa šetnica oko Hotela Amarin ubrzo prestaje, opet smo na šumskoj stazi, doduše urednoj i prohodnoj. Vrijeme nam ide na ruku, magla se podigla, kiša ne pada, temperatura optimalna za šetanje.

I tu sada dolazimo do zbilja sramotne situacije da je ogroman dio obale prema Limskom kanalu posve blokiran naturističkim kampom Valata. Sve je opasano visokom ogradom, na ulazu je namrgođeni čuvar koji nas nije htio pustiti do vidikovca, tako da smo došli skoro do cilja, a prst umočili nismo. Za neku alternativu više nije bilo vremena, a dodatnih 7-8 km bi bilo ipak previše čak i za nas (i bez tog smo na kraju nakupili skoro 22 km). E sad jeli to sve po zakonu – nemamo pojma, ali da je iritantno da šetač ne može do vidikovca – svakako jest!

Naturistički kamp Valata – fino su sve ogradili

Pomalo razočarani, krećemo nazad ka Rovinju. Vrijeme se dosta poboljšalo, fotke su sve bolje 🙂

I konačno, nakon epska dva dana vrijeme je za zasluženi ručak. Ovaj puta potraga je komplicirana, ne bi baš u konfekcijsku ponudu, no alternativa je malo. No naš vođa puta, nakon herojske potrage, pronalazi fini restoran/pizzeriju “Neptun”. Odabir je to bez greške, pizze su izvrsne, a i sve ostalo (salata, vino, pivo, palačinke). Pohvala i ljubaznom osoblju. Cijene paprene (573 kn), ali nema veze, zaslužili smo.

I, to je to, umorni ali zadovoljni krećemo doma. Autopilot upaljen, vozač spreman, idemooo…


Trase

Damir Medved

Gdje smo sve bili 2020. – 2022. Na našim izletima…

Kalendar putovanja

siječanj 2022
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…