Site Loader
Sveti Lovreč

Dolaskom jeseni primirila se vreva financijski uspješne COVID turističke sezone 2021. Vlasnici Konoba mogu si priuštiti slobodan vikend pa nam izazov predstavlja traženje prikladnog mjesta za post-hodački obrok.

Još jednom smo u Istri, a mjesto polaska su Vošteni jer kuhinja Tomažove konobe radi i u posezoni.

Trasu po kojoj danas hodamo složili smo si sami korištenjem Suunto mobilne aplikacije. Uvjeti su nam bili kružna staza male visinske razlike do 15km duljine, s polaznom točkom ispred već spomenute Tomažove konobe. Autorskih prava se odričemo na korist svih zainteresiranih. 🙂

Iskustvo nas je naučilo da staze koje se deklariraju kao službene, imaju vrlo slabe markacije na terenu. Pa smo odlučili da ćemo si staze ili raditi sami ili se kod službenih staza dobro pripremiti kao da markacije niti ne postoje.

A sad put pod noge…

…Vošteni – Zgrabljići – Orbani – Lakovići – Heraki – Pajari – Sveti Lovreč – Jakići Dolinji – Selina – Vošteni.

Odmah nam upadaju u oči istarske vile, poveći objekti, gotovo pa tipski za nas koji smo Istru propješačili uzduž i poprijeko. Uz svaku bazen, ili oveća kada. 🙂

FINO, FINO

Više je tu novogradnji obloženih industrijskim kamenom nego istinskih obnova starih objekata.

Put je cijelim putem širok, uglavnom makadamski. Tu i tamo prođe pokoji auto. I svi odreda pozdravljaju, mašu. Ljubazni neki ljudi. Jedan se čak i zaustavio. Pobojao se da su mu ilegalni migranti pred kućom. 😉

A sela i zaseoci kroz koje prolazimo u lijepoj su simbiozi s prirodom. Tople boje jeseni odmaraju. Spokojno je i pitomo. Maslinici i vinogradi na svakom koraku. Uređeni i njegovani.

Sveti Lovreč
Sveti Lovreč

A iz Pajara krasan pogled na kulu Svetog Lovreča. Približavamo se bedemima ispred kojih je veliko polje lavande i maslina.

Sveti Lovreč

Mjesto kao da je zarobljeno u davnoj prošlosti. Dobro očuvani bedemi obgrlili su kulu, crkvu sv. Martina koja datira iz 11. stoljeća, gradsku lođu.

Sveti Lovreč
Sveti Lovreč
Sveti Lovreč
Mletački lav
Sveti Lovreč
E da nam je znati koje tajne krije stup srama.
Sveti Lovreč
Gradska vrata

Dalo bi se uživati na ovom kamenom popločanom trgu, ali mi hodači žudimo za kavom na polovici puta.

Kružni obilazak dovodi nas do starih vrata gotičkog oblika. Na žalost, ugostiteljskog objekta nema unutar povijesnih zidina pa mjesto za predah nalazimo izvan njih.

Mali odmor i kavica vraćaju energiju. A u nastavku ponovno uživamo krasan ruralni istarski ambijent. U selu Jakići Dolinji caruju životinje.

Na cilju…

Staza nije zahtjevna, al opet dovoljno da čovjek hodač ogladni.

Malo smo uranili, ali mjesto u konobi već spremno čeka. Ovaj put nećemo uz vatru otvorenog kamina. Toliko hladno nam još nije.

A i dobro da nismo, jer domaćica pred nas stavlja više vrsta rakije koje će nas pregrijati. Boce su bez naljepnica, različitih boja, okusa i nepcu ugodne. Slobodno se poslužujemo.

Dečki odabiru rutu i glogovaču, i stresaju glavom. Jaaaa-ko! 🔥

Čašice se ne broje. Vozač mora pripaziti, ostali ne.

Na dnevnom meniju (100 kn) je maneštra, domaće kobasice s kapusom i kolač. Dečki će to, a ženski dio će fuže s vrganjima i fuže s tartufima. Kruh je svježe pečen pod pekom.

Opet smo malo pretjerali s količinama…

A prije povratka kući, skoknusmo još do izvora Puč. Za žedne životinje mjesto okrjepe (i druženja), jer u kamenom bazenu vode uvijek ima.


Ovu šetnju odradili smo u tri dionice. Staza spada u laganije jer su visinske razlike minimalne. Hodamo lokalnim prometnicama – većinom su afaltirane tu i tamo ima i makadama. Prva dionica je bila Vošteni – Sveti Lovreč. Većim dijelom uz cestu su moderne vile sa bazenima i obrađene poljoprivredne površine. Druga dionica je od Sv. Lovreča gdje smo zastali na kraćoj pauzi za kavu natrag u Voštene – uglavnom kroz polja i šumsko područje. Hodamo po širokom šumskim cestama, doista je lagano. Zadnja dionca bilo je protezanje nogu nakon obilatog ručka – kraća kružna staza.

Nada Jurić

Gdje smo sve bili 2020. – 2022. Na našim izletima…

Kalendar putovanja

listopad 2021
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…