Site Loader
Kaštelir

Danas ćemo u potragu za Nigrinjanskim blagom. Tako se naime zove kružna staza koja počinje u Kašteliru, dužine cca 12 km.

Stazu je “odabrao” Unno, naš povremeni četveronožni član. Silno se raduje kud god da ga se vodi, no njegove nogice znaju otkazati poslušnost. 🐕 🐾

A i mi se veselimo kad je on s nama jer “bira” manje zahtjevne i ne pretjerano dugačke staze. 🙂

Kaštelir

Žućo nas je dovezao u sam centar Kaštelira. Parkirno mjesto čeka.

Kaštelir
Kaštelir
Kaštelir

Osvrćemo se oko sebe, uredno je. Krasan spoj modernih i starih autohtonih kuća. Dominira crkva.

Kastelir
Kastelir
Kaštelir
Crkva sv. Valentina, Kuzme i Damjana

Već je skoro 9:30, no samo tu i tamo pokoji auto naruši spokoj ovog mjesta.

Upoznajemo “Breka”

Prolazimo kroz mjesto Babići, pokraj naselja Tadini i Mekiši.

Putem nam se pridružio i Brek. Da li mu je to pravo ime ne znamo, ali nam djeluje prikladno. Ogrlicu ima, vidi se poznaje teren.

Željan je društva, od nas se odvajao nije. Bilo mu je nuđeno, no odbijao je jesti, a i piti.

“Brek”

Staza je gotovo cijelim putem makadamska, široka i prostrana. Dobrim dijelom prati nas hlad ne baš tako guste šume. Odmara pogled na obrane vinograde, a i maslinike čiji su plodovi upravo sada spremni za berbu. Blagoslov pomaže. 🙂

Kaštelir
Kaštelir
Kaštelir
Kaštelir
Kaštelir
Kastelir

Cerjani

A u mjestu Cerjani ogromni plastenici. Pomidora i paprika pregršt.

Cerjani

Stižemo do kamenog spomenika i velike travnate površine. Ponadasmo se da je možda ovo mjesto gdje su ostaci drevne Nigrinjanske utvrde. Ali nije. 🙁

Nigdje putokaza, nigdje znaka. Pa dobro gdje se krije? 🤔

Ovo lijepo mjesto za izlete je Vrbanovica.

Kaštelir
Kaštelir

Ni paraglidere ni one koje bi zapucali s postaja na streljani nismo vidjeli. Tek naslutiti možemo kako je živo u vrijeme lokalnih fešti, pogotovu u vrijeme Gramperijade, obilježevanja Praznika rada i obljetnica borbe protiv fašizma koje se tradicionalno ovdje obilježavaju.

I mi predahnusmo uz Teranino iz pljoske, te nastavljamo s osmijehom.  🍷 🤗

Ma gle samo što to naše oči vide?

Solarna elektrana, stapa se s vijugavom konfiguracijom terena.

Kaštelir
Kaštelir
Kaštelir

Ćakula na ćakulu, beseda na besedu i evo nas opet u Kašteliru.

A tko bolje zna gdje je Nigranjansko blago od samih mještana. Priupitasmo. Eto tu je iza ugla kažu. Istina, tu je, ali nismo mislili na restoran. 😀

Stazu smo prošli, ali gdje je “Nigrinjansko blago” otkrili nismo. Šteta. 🙁

Priznajemo, u jednom smo trenu izgubili kompas pa malo skratili gpx trag koji nas je vodio. Tu se vjerojatno krije i logično objašnjenje propusta.

P.S. Čitamo da je nekada davno (prema ispravi iz 983. godine) postojalo na obroncima uz rijeku Mirnu kamenito, utvrđeno naselje Nigrignanum, a ispod njega istoimena luka. Od svega toga ostala je samo hrpa kamenja koju već prekriva zaborav.

Slijede gastro užitci

Imamo par opcija, a do njih ćemo autom. Prije toga valja nam se pozdraviti s Brekom. Veselo maše repićem i čeka da ga pozovemo. Trči za autom koliko god ga nogice nose…

Niti nama nije svejedno…😢 

Već smo unaprijed smislili plan gdje ćemo, no iznenađeni smo što pojedini objekti ne rade. Sezona je očito bila iznad očekivanja, pa valja odmoriti vikendom.

Konoba Jadruhi u naselju Jadruhi kraj Vižinade otprta je.

Stol nismo rezervirali, ali sreća nas prati.

konoba Jadruhi

Njoki s obrazima od boškarina meki ko duša. Prigovor se može uputiti tek na račun količine mesa u 3 porcije poslužene na ovalu.

Tortelini sa sirom u umaku od buče su ok, no trebali bi biti topliji, netom skuhani, bez sumnje da su možda tek podgrijavani.

konoba Jadruhi
konoba Jadruhi

Krostata od vanilije i prženih badema, a i štrudla od jabuka su mrak!

konoba Jadruhi
konoba Jadruhi

Nešto se moralo i piti, no crno vino kuće i pivo nisu vrijedni isticanja. Putni dodatak u vidu dobre biske na račun domaćina je lijep završetak za one koje su ga smjeli konzumirati.

Teranino koji ženski dio ekipe preferira nije ponuđen. 🙁

Zvukom i pokretom


Ova staza spada u lakše, nema prevelikih uspona, hodamo po širokim lokalnim prometnicama i šumskim putevima. Nema prometa, no oznake su doista loše što je čudno za Istru. Tako da smo na kritičnom dijelu posve “promašili” ruševine Nigrijanske utvrde koje su nam bile cilj. Nažalost ni Google nije bio od pomoći, a tek smo naknadno pregledom satelitskih snimaka vidjeli gdje bi mogla biti točna lokacija. Doista nevjerojatno i zapravo sramota za lokalnu turističku zajednicu da nema nigdje putokaza.

Nada Jurić

Gdje smo sve bili 2020. – 2022. Na našim izletima…

Kalendar putovanja

listopad 2021
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…