Site Loader
Buzet - 7 slapova

Buzet

Grad Buzet obilježava Dan Grada nizom manifestacija, a subota je tradicionalno rezervirana za pučku feštu koju zovu “Subotina po starinski”. Zbog epidemioloških razloga ove godine je nazvana “SUBOTinA po koroni”.

Program će se odvijati u starogradskoj jezgri. Uključivat će ponudu buzetskih oštarija koje će nuditi tradicionalnu fritodu s tartufima, tradicijsku glazbu, merkat i artište na Pjacaletu.

Dobar je to povod da posjetimo Buzet.

Staza 7 slapova

Prije posjeta gradu prohodati ćemo “Stazu 7 slapova” dužine 15-ak km koju neki imenuju najljepšom u Istri. Vrijeme je sunčano, topli rujan, očekujemo da nam rijeka Mirna pruži osvježenje. Parkiramo ispred zgrade Istarskog vodovoda, u 9:15 aktiviramo naše pametne satove i krećemo.

CW38 - put 7 slapova
Buzet - 7 slapova

Prije mosta skrećemo na lijevo, uz desnu obalu Mirne. Vode nema, presušila. 😟

Tu i tamo samo poneko ustajalo jezerce. Ovaj dio je ravan, trim staza strpljivo čeka svoje vježbače. Mi nismo ti. Tek smo na početku, pa mudro štedimo snagu. 🔋

Put se sužava, ubrzo smo u šumarku. Sajle na stijenama postavljene su za iskusne penjače, no mi uživamo prirodu prizemljeni.

Ne teče, ne teče, ne teče niti jedan slap

Uskim putićima i mostićima dolazimo do mjesta gdje bi trebao biti slap br. 1. – Zagon. No, žuborenje se primirilo. Ubrzo slijedi lokacija slapa br. 2. – Bačva. I on je nestao.

Za vidjeti slapove treba izabrati neko drugo doba godine. No, to nikako ne umanjuje ljepotu prirode.

Buzet - 7 slapova
Buzet - 7 slapova

Na ovom su mjestu i rudarska okna. Ući se može, ali prostor nije uređen, nema rasvjete. Navodno se može ući na jedan ulaz, a izaći na drugi. Krasan je ovo spomenik na doba kada se ovdje vadio kameni ugljen. Informativni pano s pričom i informacijama o (EU) financiranju uređenja ovog lokaliteta dobro bi došao.

Nazire se i viseći most koji se lagano njiše na povjetarcu. Hrabrih u blizini ima! 👍  🏅 

Na žalost, preskočismo obići 3. slap. Vidjeli smo samo oznaku – Vela peć, ali ne i znak da bi to trebao biti slap. Raditi detour nam se nije dalo jer najzahtjevniji dio staze je pred nama. Kratak i papren. Za savladati visinsku razliku od 100 metara koristimo sajle, konope, limene stepenice, a i sve 4 kad zatreba.

Al zato na vrhu čeka pogled vrijedan divljenja. Buzeština na dlanu.

Buzet - 7 slapova

Obavezan selfi pa nastavljamo prema 4. slapu – Mala peć.

Na vrhu zahtjevnog uspona

Stol i klupice pozivaju na predah, a neodgovorne pojedince na bacanje smeća. Okuraženi čašicom Teranina nastavljamo put Kotli.

Kuhari

Malo nas je omađijalo pa nismo odmah pogodili stazu. Konzultacija s mobitelom ispravlja pogrešku. Trasa vodi prema dijelu omeđenom narandžastom trakom.

Usred šume napušteni TAM T-10. Vidio je i boljih dana. Izvrstan kamion, kaže član tima koji ga je “dužio” u vojsci.

Ulazimo u selo Kuhari. Lavež pasa iz kaveza daje signal (vlasniku) da su stigli putnici namjernici.

Buzet - 7 slapova

Domaćin nam dobronamjerno skreće pažnju da je trasa pogrešno označena. A narandžasta traka postavljena je s razlogom. Ulaz je to na privatan posjed. Pita odakle smo i kaže nam da će sutra u naše krajeve. Boćar je, igraju protiv Lučkog radnika. Izgubit ćete, dobacujemo. Proročanski i bi tako (op.a. Lučki radnik – Selce Bračana 24:3 😉). 🔮

Kotli

Nastavljamo put 5. slapa u mjestu Kotli. Vode nema pa se lijepo vide izdubljena kamena korita. Stari mlin svjedok je života koji se ovdje odvijao.

Konoba radi. Kava i San Servolo ubrizgavaju dodatnu snagu. ☕  🍺

Buzet - 7 slapova

Mjesto je ovo vrijedno pomnijeg razgledavanja. Pojedine stare kuće su obnovljene, nudi se smještaj. Prema popisu stanovništva iz 2011., naselje je imalo jednog stanovnika. Što li će pokazati ovaj iz 2021.?

Valja nam sad do 6. slapa – Zelenšćak. Umjesto vode, po kamenju skakuću izletnici. Nešto malo vode zadržalo se na putu prema 7. slapu – Grjoku. Iskustvo uči da prijelaz preko Mirne na zadnjem dijelu staze zna biti tricky. Ovaj put, opušteno prelazimo “rijeku” koje nema.

Članici grupe mobitel daje signal da sad koristi slovensku mrežu. Kako, pitamo se. Tudi tukaj ni Slovenija! 😉

Ulazimo u buzetski kanjon, a to nam je ujedno znak da zatvaramo krug.

Ponovno smo uz korito rijeke Mirne, koračamo lijevom obalom.

Gastro trenuci

Pizzeria Ježić – odlična pizza i vege tjestenina.

Destilerija Aura

Ma gle čuda, nadomak smo destilerije Aura koje je dobro mjesto za dižestiv. Vrijedi je posjetiti makar ne kušali ništa.

Oh, divote! 🍷

Destilerija Aura
Destilerija Aura

Buzet – starogradska jezgra

Iz ulice u ulicu, s trga na trg sve vrvi od ljudi i žamora. Gradonačelnik Buzeta nadzire. 😉

CW38 - put 7 slapova
CW38 - put 7 slapova

Staza

Jedna od težih i ozbiljnijih staza kojima smo pješačili. Počinje nedužno, laganica uz obalu uređene Mirne, no dolaskom u kanjon stvari se bitno mijenjaju. Gotovo vertikalni uspon od 200m ostavio nas je bez daha. Šumske staze su dobro označene, na svim kritičnim dionicama nalazi se pomoćna užad i ograde. No svakako nije za krenuti sa malom djecom ili za hodače slabije kondicije.

Zvukom i pokretom

Nada Jurić

Gdje smo sve bili 2020. – 2022. Na našim izletima…

Kalendar putovanja

rujan 2021
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…