Site Loader
Novigrad_glavna

Šetnja po plodnim poljima Novigrada

Trasa: ISTRA TRAILS – službena stranica | Popis staza | Staze (istria-trails.com)

Do destinacije je trebalo manje od sat vremena

Doživljaj

Polazište nam je veliko parkiralište pred ulazom u marinu Nautica, pored crkve sv. Antona. Prazno je. Kako izgleda ljeti, van COVID sezone, lako je zamisliti. Dan je lijep, sunčan. Krećemo uz marinu, šetnicom uz more.

Na velikom panou prikazane su staze u okolici, biciklističke i pješačke. Puno ih je. Je li to poziv za ponovljeni dolazak u Novigrad?

Upijamo mirise mora i borovine. Prethodni dani bili su kišoviti pa nam lokve duž prvog kilometra puta najavljuju blato koje nas čeka van asfalta.

I konji su zadovoljni pa poput nas protežu noge.

Zapričali smo se, put nas dovodi do kampa Kastanija, kućice i plaža uspavano čekaju prve stanare. Djeluje idelano za obitelji s djecom. Ulazimo unutar prostora kampa no ne nalazimo pogodan alternativni izlaz, pa nakon lutanja među objektima, ograđeni prostor napuštamo na mjestu ulaska.

Nastavljamo kroz seoce Zidine. Ljude ne srećemo, no tu su ptičice, pijetlovi, kokice, mace i psi.

Pijetlovi se ljute, komentiraju koronu i sve manje “dobrih koka”. 🙂

Staza je kružna, vrlo ugodna, široka, lagana.  Vodi vas duž obrađenih oranica, vinograda i maslinika. Uostalom i nazvana je na stranicama istra-trails-a “OD MORA DO VINOGRADA I MASLINIKA“.

Blato i nije tako strašno, no bilo bi ugodnije bez njega.

Napuštena mjesta gradnjom i veličinom ukazuju na nekad jaka seoska gazdinstva. Danas su tek tužna slika ne tako davne prošlosti.  
Staza nas vodi kroz Kršin, Bužiniju, Paoliju i Stanciju Veliku.  Ravna je, naoko lagana, ali prijeđeni kilometri čine noge sve težim za daljnje koračanje. U jednom smo trenu dvojili da li planiranu rutu skartiti prečicom, no ipak nismo. Vrijedilo je.

Približavamo se Novigradu, a “za dobro obavljen posao” nagrađujemo se kavom na Croduxovoj benziskoj postaji. U pravi čas jer nam je potrebna dodatna energija za finish!

Nedjelja je, krasan dan za boravak na svježem zraku. U Novigradu smo jedni od rijetkih šetača. Upijamo atmosferu grada. Duh prošlosti prožima se kroz dobro očuvane zidine, lođu (spot za fotkanje 🙂), crkvu i park.
Sve je zatvoreno 🙁


Zaključak i preporuke

MiBand_13122020

Jedna od laganijih šetnji. Pogodna za svako doba godine.

Težina

Zanimljivosti

Hrana i noćenje


Fotografije

CW Team

Kalendar putovanja

prosinac 2020
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Walkers

Putovati se mora – a mi se volimo se družiti…