Site Loader
Hauserova_glavna

Staza koja svira 😉

Svjetionik na Vrhu Sveti Mikula

Subotnje jutro 7. studenog ljeta koroninog 2020. rezervirali smo za Hauserovu stazu. Staza se nalazi na istočnoj obali Istre, podno Raklja, malog mjesta od svega 450 stanovnika. Slavni violončelist Stjepan Hauser često je vozio bicikl ovim predjelima pa je odlučio biti jedan od sponzora uređenja staze koja je po njemu dobila ime. Staza je uređena i otvorena 2017. godine.

Krećemo od Rta Sveti Mikula kojeg krasi upečatljivi crveni svjetionik. Staza nas vodi uz more prema jugu. Mirni, prirodni krajolik kojeg ne narušavaju apartmanska naselja, pa ni sama staza, idealan je za one koji žele pobjeći od civilizacije makar na nekoliko sati.

Prekrasan, sunčani dan bez vjetra poklonio nam je svu raskoš spektra plavih i zelenih boja. S lijeve strane proteže se more, a pogled se pruža prema Raškom zaljevu i Cresu. S desne strane prati nas zelenilo primorske makije i šume bora i crnike. Uživamo u pogledu, udišemo ljekoviti zrak.

Sreli smo svega nekoliko šetača. Reklo bi se: “Nema ni psa!“, ali to bi bilo daleko od istine. Već na početku nam se pridružio četveronožni vodič koji nas je vjerno i suvereno pratio do kraja šetnje.

Uskoro stižemo do prekrasne šljunčane plaže u uvali Luka ispred koje na boku leži olupina ruzinavog broda. Kao namješteno scena za fotografiju!

Pas, brek, vodič?

Plaža u uvali Luka

Plavoj i zelenoj boji kontrast daje bjelina prirodnog šljunka. Obluci obećavaju lagan ulaz u more. Šteta što nije ljeto!

Hodajući dalje nailazimo na kamene kosine koje se spuštaju u more. Plohe su tako ravne da izgledaju pomalo nadnaravno.

Slijedeća uvala Kalavojna u kojoj je mala lučica, mjesto je na kojem završava Hauserova staza, ali prekaljeni šetači ipak trebaju mrvicu izazova. Stazom uzbrdo penjemo se do Raklja.

Mijo Mirković

Lokalnom cestom krećemo prema sjeveru i uz nekoliko seoskih imanja stižemo do starog Raklja i crkvice Svete Agneze. Ovo nekad utvrđeno mjesto je danas arheološko nalazište i radovi su u tijeku. Strateški položaj na brdu je bio naseljen i prije 3500 godina. Oko 1510. godine u mletačko-habsburškom ratu su ga osvojili, uništili i opljačkali mletački gusari iz Muggie. Od 1508. godine stanovništvo se preselilo na novi lokalitet u današnje mjesto Rakalj.

U Raklju je rođen 1898. Mijo Mirković, akademik, ekonomist, novinar i književnik čije je umjetničko ima bilo Mate Balota. Za ovu priliku izdvajano jednu njegovu pjesmu.

Koza

Četiri ure je mati hodila,
pedeset miljari koraki je učinila
na tašte.
Tako je došla priko brigi i drag
k meni u grad
i donila glas
da je koza krepala.
Doma leži starica baba,
i mala sestra je bona.
Hiža prez žita, prez muke, prez šolda
i krepana koza.
Jopet miljari koraki.
Svaki je korak pun škrbi.
Ma kako se moru tolike duše prihraniti
od plaće jenega diteta u gradu.
Tri dana nis hrane pokusija
tri noći za kozon sam plaka
i dela u ognju
četrnajst ur na dan.
Ma daleki cesar austrijski
i veliki car od Jermanije
nisu ni slutiti mogli
ča misli jedan mali čovik,
ki cilu božju noć proplače za kozon
.

Na putu prema uvalia Kalavojna – kamene strmine

Stari Rakalj
Moj galebe

Spuštamo se prema lučici i Rtu Sveti Mikula. Osim svjetionika ovdje je i upečatljivi kameni stup sa skulpturom galeba u letu. Na putu između novog i strarog Raklja naišli smo na još jednu kamenu skulpturu na stupu.

Naš vodič nas ostavlja i odlazi kući, a mi automobilom krećemo put Barbana na ručak u restoran Prstenac. Nakon ove predivne šetnje, glad je najbolji začin. Mljac!

Rezime

Trasa: ISTRA TRAILS – službena stranica | Popis staza | Staze (istria-trails.com)

MiBand_07112020

Ovo je zasigurno jedna od najlakših i najljepših staza koje smo prošli

Davorka Medved

Comments are closed.

Gdje smo sve bili 2020. – 2022. Na našim izletima…

Kalendar putovanja

studeni 2020
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…