Site Loader
Kosinjski most

Like Lika

Pet mjeseci se družimo s koronavirusom. Utječe na naše svakodnevno ponašanje, no nije nas on usmjerio k Lici. Učinilo je to (pri)sjećanje na Kanadu 2018. gdje smo na slapovima Niagare vidjeli spomenik Nikoli Tesli. Priča o Tesli vodi vas nas k Smiljanu, a kad smo već tu, istražiti ćemo Liku koliko nam srpanjska vikend vrućina dopusti.

Iz Rijeke krećemo put Senja pa kod Svetog Jurja skrećemo lijevo, uz obronke Velebita, zavojitom cestom prema Krasnom Polju. Začas smo na nadmorskoj visini od 940 m na kojoj nas povjetarac hladi do te mjere da usred srpnja navlačimo duge rukave.

Oltari su dobra početna točka za niz pješačkih i planinarskih ruta pa ne čudi da visokokategorizirani apartmanski objekt s bazenom nema slobodnih kapaciteta.

Lika
Lika

Lika
Kuća Velebita u Krasnom

Ovaj interaktivni interpretacijski centar od srca preporučujemo kao obavezno mjesto posjeta.

Upoznajemo se s Velebitom kroz informativne postave smještene na 4 etaže. Na izuzetno zanimljiv način prikazana je flora i fauna ovog kraja.

Nažalost, dio audio vizualne opreme i simulatora je van upotrebe zbog COVID ograničenja.

Razgled kreće od prizemlja prema vrhu, a s vrha slijedi spuštanje u Lukinu jamu. Istraživanje njenih 1431 m dubine prepuštamo profesionalcima, a mi se zadovoljavamo ovom atraktivnom simulacijom spuštajući se liftom u 14. najdublju svjetsku jamu.

Na izlazu se izlažemo simulatoru velebitske orkanske bure.

Cijena ulaznice od 40 kn simboličan je iznos za ovaj doživljaj!

Lika
Lika
Kosinjski kameni most

Kažu da je jedinstven po otvorima u luku koje je projektant osmislio da bi ga dodatno rasteretio pritiska vodene bujice. Dužine 70m ponad rijeke Like lijepo je mjesto za fotografiranje.

Kosinjski most
Lika
Lika
Lika
Lika
Lika
Lika
Lika

Turska kula u Perušiću nijemi je svjedok okupacije Like od strane Turaka. Obnova još nije završena, a nered okoliša naslućuje da još neko vrijeme neće niti biti.

U neposrednoj blizini kule je crkva Svetog križa. Turski osvajači su je svojedobno pretvorili u džamiju, no oslobađanjem Like ponovno služi kršćanima.

Lika
Perušić
Lika

Park prirode Grabovača nadomak je Turske kule. Mjesto pretendira biti posjećeno obiteljsko izletište. Ima tu još dosta nerealiziranog potencijala.

U ponudi je obilazak spilje Samograd. Grupa je taman ušla, a zbog svega što smo si zacrtali, obilazak smo odgodili.

Šumske orgulje su dobra navlakuša. Prošetajte do vidikovca pa se uvjerite.

Lika
v
Memorijalni centar Nikola Tesla

Highlight našeg puta.

Obišli smo kuću u kojoj se rodio Genij s našeg kamenjara, crkvu u kojoj je službovao njegov otac. Film o njegovom djetinjstvu približava vrijeme i okruženje u kojem je nalazio inspiraciju za svoje izvanredne izume. Pogledali smo replike nekih od njegovih izuma, te prisustvovali demonstraciji bežičnog prijenosa električne energije Tesline zavojnice.

Koji genijalac! Osebujnog života, bizarnih opsesija i fobija, čovjek čiji su život i djela vrijedni dodatnog izučavanja.

Svojim izumima, a bilo ih je oko 700, zadužio je čovječanstvo.

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje. (O izumima i patentima)
Nikola Tesla

Naša krila – krila Gacke. Jedna usputna. 😉

Lika
Lika

Povjerenje za kasni ručak dali smo Bistrou Vrilo Gacke.

Za predjelo pastrva dimljena – delikatesa, glavno jelo – pastrva na žaru, desert – palačinke.

Da li je do ličkog zraka ili naših apetita, ali svemu dajemo Big Like! 👍  👌

Nadahnuti i divljenja puni sliježemo dojmove šetnjom uz Gacku i na Majerovom vrilu.

Prenoćiti ćemo u Apartmanu Majetić.

Utočište Kuterevo

Bruno, Ljubo lik, Zdravi gor, medvjedići su to “siročići” koji su u ovdje pronašli svoj dom. Skloni smo vjerovati, i svoju sreću. Kažu da povratak divljini za njih ne bi dobro završio. Navikli su na ljude, maženi i paženi.

Volonteri su uglavnom stranci, djevojke u dvadesetima. Uvjerismo se, uče hrvatski na kojem inzistiraju u komunikaciji s nama. Hippy ambijent u sred Like.

Ulaznice se ne naplaćuju, ali dobrovoljnim prilogom ili kupnjom suvenira možete pomoći održivosti ovog mjesta. Mi jesmo. 😉

Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Kuterevo
Frankopanski plemićki grad Brinje

Obrise kule i kapele sv. Trojstva imamo prilike vidjeti kad idemo autoputom u/iz Dalmaciju/e

A sad nam je slika bliža i jasnija. 🙂

Brinje
Brinje
Ogulin

Centar za posjetitelje „Ivanina kuća bajke“ je naše slijedeće odredište. Još jedan od niza centara u Hrvatskoj sufinanciranih EU sredstvima.

Za dojmove bi trebalo pitati djecu jer Centar je primarno njima namijenjen. Od odraslih traži da se saginju i spuštaju na koljena što jest problem ako imate križobolju.

Na minut hoda od Centra je i Đulin ponor.

Za “brzi” ručak odabiremo Štross. Burgeri, klasični i vege.

Jezero Sabljaci akumulacijsko je jezero nastalo na toku Zagorske Mrežnice. Vikendice uokolo i lijepa staza za šetnju, Ogulinska rivijera.

Vrijedilo bi navratiti još koji put pa detaljnije istražiti okruženje.

Jezero Sabljaci
Jezero Sabljaci

Valja nama poći kući.

Na put krenusmo bez velikih očekivanja jer bili smo na Plitvičkim jezerima pa što još tu možemo vidjeti. Međutim, iza nas su dva intenzivna, doživljajima puna dana, a dojma smo da nam je puno toga ostalo skriveno.

Priroda, hrana, znamenitosti…Omađijala nas Lika i otvoreno zove na ponovni posjet.

Lika je vanzemaljska, a turistički nedovoljno valorizirana. Na ovim plavo-zelenom vizurama svatko će se nauživati. Mi itekako jesmo.

Like Lika! 💯🙂 🔝

Trasa


Nabralo se bome koraka/km…

SmartSelect_20210207-103058_Mi_Fit1
SmartSelect_20210207-103209_Mi_Fit1

Nada Jurić

A.D. 2020. i 2021. Na našim izletima obišli smo dobar…

Kalendar putovanja

srpanj 2020
PUSČPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…