Site Loader
Primošten naslovna

Ljeto je i zvizdan je pripekao. Odlučili smo se spustiti malo južnije na nekoliko dana. Dalmatinski cvrčci nas zovu. Naši domaćini (jedna polovica ove moćne gomilice – familija Jurić) su ljubazno ponudili smještaj u svojoj starini koja se nalazi u Supljaku iznad Primoštena.

Prvog dana plan obilaska bio je ambiciozan – kao i uvijek. Želimo pogledati znamenitosti Primoštena i bliže okolice, a potom “potegnuti” do Trogira i Klisa. Salona je bonus 🙂

Primošten

Odlučili smo krenuti od Zečeva Rogozničkog. Osim što je jedna draga baka rođena u Starom Zečevu, ovo selo je poznato i po uzviku “Obadva, obadva, oba su pala!“.

Niske, kamene kućice predstavljaju rijetko očuvanu autohtonu arhitekturu šibenskog zaleđa koja sve više “pada” pod naletima nove gradnje. Vrijedilo je pogledati gdje i kako su živjeli ribari i težaci primoštenskog zaleđa.

Poslije Starog Zečeva krenuli smo prema poluotoku Kremik. Nekada je dida ovim putem pješačio ili jahao magarčića do uvale u kojoj se smjestila marina, a mi smo ipak koristili automobil. Na vrhu ovog poluotoka, na brdu Gaj nalazi se još jedna znamenitost, kip posvećen Gospi iz Loreta. Jedini smo posjetitelji iako bi u predkorona godini ovo mjesto na ovaj datum sigurno imalo puno više posjetitelja. Kao, uostalom i sve znamenitosti koje ćemo obići u ova dva dana. Gospu smo obišli, a umjesto svježeg napitka u kafiću (koji ne radi) počastili smo se prekrasnim pogledom na Primošten, njegovu okolicu i otoke.

Spustili smo se do Primoštena. Nekada je ovo bio otok koji je svojim prvim stanovnicima služio kao pribježište od navala Turaka. Kasnije se morski tjesnac premostio i tako je naselje dobilo naziv Primošten. Danas je to popularno turističko odredište koje ove godine, pogađate – nema previše turista. Prekrasne šljunčane plaže bile su dovoljno primamljive da se neki od nas samo nakratko okupaju jer more još nije postiglo “radnu” temperaturu. Načelnik općine sa svojim timom potrudio se da mjesto bude čisto i uredno, kako i treba biti turističko mjesto. Plaže koje su nasute šljunkom, doista mogu primiti velik broj kupača, ali mnogi osporavaju takav način proširenja plaža. Neki su hoteli obnovljeni, dok neki, poput ruševina hotela Adriatic, ne služe na čast nikome. Ipak, staro središte Primoštena jest maleno i šarmantno mjesto u kojem smo se rashladili i osvježili u ugodnom kafiću.

Trogir

Trogir, stari grad pod zaštitom UNESCO-a, kao da se nada boljem početku ljeta. Velika je većina ugostiteljskih objekata i dućana otvorena i svi nas pozivaju na njihove prazne terase. Naveliko se čisti i pripremaju se za još bolju sezonu, koja će svakako doći. U jednom kafiću odvija se kupoprodaja poslovnog prostora. Na jednom balkonu, domaćin nudist promatra rijetke prolaznike. Ovaj grad čija poznata povijest seže 24 stoljeća unazad, zasigurno je doživio svakakve dane, a ne sumnjamo da je ovo ljeto jedno od čudnijih. No, ne damo se smesti. Razgledavamo znamenitosti, šećemo gradom. Preko kamenog mosta do sjevernih gradskih vrata, pa do Palače Ćipiko i Katedrale svetog Lovre sa prekrasnim kamenim Radovanovim portalom. Potom do Gradske lože, pa prema gradskim zidinama i šetnici uz more koja vodi prema Kaštelu Kamerlengo. S rive gledamo prema otoku Čiovu. Nakon toga, tražeći hlad idemo prema sjeveru i u blizini Kule svetog Marka sjedamo na ručak. U konobi Bonaca čeka nas pravi ljetni ručak i hladno piće.

Klis

Nakon ručka valja nam krenuti put Klisa. Između Kozjaka i Mosora na oštrim hridima uzdignuta je impozantna tvrđava Klis. Ovo područje koje je naseljeno od mlađeg kamenog doba nalazi se na strateški važnom položaju i služilo je za obrano od raznih napadača. Ilirski Delmati, Rimljani, Bizantinci, avarsko-slavenske horde, uskoci, Turci, Mlečani, Francuzi, Hrvati. Svi navedeni protutnjali su ovom tvrđavom i klancima i padinama pod njom. Tvrđava je djelomično obnovljena i radovi na obnovi se još odvijaju. U tvrđavi se nalazi Interpretacijski centar. Petar Kružić bio je kapetan kliški i senjski te kliški knez. Vodio je svoje uskoke i ovu je tvrđavu više puta obranio od Turaka, no 1537. godine ipak su Turci zauzeli tvrđavu i pogubili Kružića. Riječanima je Petar Kružić poznat po trsatskim stubama koje nose njegovo ime. Razlog tome je što je on dao izgraditi prvih 128 stuba, kao zavjet, 1531. godine.

Solin

Ostao nam je još samo Solin, točnije rimska Salona. Napokon ćemo i to mjesto obići. Tražimo ulaz, ali oznaka nigdje. I navigacija je zbunjena. Na kraju, nakon više pokušaja, pronalazimo drugi ulaz, onaj pored amfiteatra. Na početku smo u nevjerici. Prve kuće nalaze se u neposrednoj blizini ovog značajnog spomenika iz rimskog razdoblja. Odbačeni otpadci. Zadivljujući spomenici. Poljoprivredna imanja. Masline. Smrdljivi potok. Ostatci bazilike. Neuredni perivoj. Rimske terme. Sve na istom mjestu, jedno pored drugog. Ovo je suživot vrhunske spomeničke baštine i današnjice kakvog još nismo vidjeli.

Salona je bila sjedište rimske provincije Dalmacije. 614. godine razorili su je Avari i Slaveni, a stanovništvo Salone se sklonilo u Dioklecijanovu palaču. Novi stanovnici Salone naselili su se izvan antičkih zidina, uz rijeku Jadro. Ostatke antičke Salone prvi je istražio arheolog don Frane Bulić potkraj 19. stoljeću.

Danas smo prohodali 16,8 kilometara. U predvečerje se vraćamo prema Primoštenu i Supljaku. Sutra nas čeka nastavak.

Staza

Trasa prvog dana

Video

GoPro

Doživljaj


Zaključak i preporuke


Težina

Zanimljivosti

Hrana i noćenje

Damir Medved

Gdje smo sve bili 2020. – 2022. Na našim izletima…

Kalendar putovanja

lipanj 2020
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…