Site Loader
Vrbik

Jutarnja kava, sunce na obzoru i raspoloženo društvo za izlet na Krk.

Iskoristimo dan pred nama!

Začas smo u Vrbniku. Na neasfaltiranoj ledini van užeg centra, mjesta je za par automobila uz koje parkiramo naš. Prilazi nam domaćin koji se predstavlja kao vlasnik, te traži, a mi dajemo bez pogovora, 20 kn za cjelodnevno parkiranje. Račun ne izdaje, no gratis dobivamo informacije o žiteljima Vrbnika, trenutnim zbivanjima i odnosima. Zamršeno, bolje je nama naša posla gledati. 😀

Vrbnik
Vrbnik

Hodati ćemo kružnom pješačkom stazom “Putevima Frankopana” dugom 25 km. Za nas je to cca. cca 6 sati druženja uz lagani tempo no, startamo energično!

Kostrij

Asfaltom hodamo ponad Kostrija. Već je zagrijalo. Okružuje nas rijetka borova šuma čiji hlad godi. Na cca 2,5 km odvojak je za plažu za pse koja čeka kupače.

Uskoro smo na ugodnom makadamskom putu. Blata ima, no oprezni smo. Planiramo poslije čistih cipela po Vrbniku. 🙂 👟 

Vrbnik
Vrbnik
Vrbnik

Uvala Melska

Krasne li prirode, ljepota plavetnila zasljepljuje. Jednim dijelom nas prati krš i golet, no ima i zelenila.

Lijepe su ovo uvale, pozicijom idealne za turističke objekte. Investitori su već u akciji. Želimo vjerovati da će sve biti lijepo i skladno ukomponirano, a da se radovi odvijaju temeljem dozvola, u skladu sa zakonom.

Priznajemo, nagriza nas crv sumnje. 🤔

Vrbnik
Vrbnik

Uvala sv.Marek

Po putu ni žive duše, no u uvali sv. Marek, živahno. Parkirani auti, čuje se dječja graja. Lijepa plaža. Kupača već ima. Hrabri su. Mi ćemo još sačekati s prvim sezonskim uronom.

A internet izvori kažu da je tu pred nama crkva posvećena sv. Marku oko koje su svojedobno pronađeni antički tragovi.

Vrbnik
Vrbnik

Risika

Strm je ovaj uspon prema Risiki. (Pre)vruće je, a usponu nikad kraja.

Lijepo mjestašce, tiho, pitomo. Predahnut ćemo u hladovini ispred crkve sv. Jeronima. Market u blizini poziva na osvježenje. Netko sladoled, netko jabuku. Glavno da se vrati energija.

Risika
Risika
Vrbnik

Gradec

Radimo detour kako bi došli do utvrde Gradec. Prvi je to posjed knezova Krčkih, poznat i kao utvrda Rovoznik. Sada je to ruina u šumi, skrivena od pogleda. Nadajmo se ne i od onih koji bi joj mogli vratiti (stari) sjaj.

Gradec
Gradec
Gradec

Put nas dalje vodi kroz vrbničke vinograde.

Vrbničko polje

Znali su Frankopani uživati. More i plodna zemlja na dohvat ruke. Da li je i onda bilo žlahtine ne znamo, no sada je tu loza do loze. Za plodove je još rano, a “malo kemije” pomoć je sazrijevanju bez nametnika.

Bježmo odavde dok se nismo podavili! 🏃‍♀️ 🏃‍♂️

Vrbnik
Vrbnik
Vrbnik

Ponovno smo na asfaltu, pratimo putokaze. Još malo pa smo na cilju.

Vrbnik

Corona je zatvorila mnoge ugostiteljske objekte, ali ne i restoran Nada. Sjedamo na terasu, a pred nama predivan pogled na Kvarner.

Riblja juha, rižoto, a pljukanci s morskim plodovima u limenoj tećici su povod za ponovni dolazak. Pogađate što smo pili u Vrbniku? 😉

Nakon dobrog ručka čekaju nas pitoreskne vrbničke uličice, Dverčić, Klančić…

Dverčić su mala vrata kroz koja se ulazi u staru gradsku jezgru, a Klančić slovi za najužu ulicu na svijetu. Jedva (nakon ručka) prođosmo 😉

Uživali smo danas Vrbniče nad morem, ti visoka planino!

Vrbnik
Vrbnik
Vrbnik

Zvukom i pokretom

GoPro

Korak po porak…

Nada Jurić

A.D. 2020. i 2021. Na našim izletima obišli smo dobar…

Kalendar putovanja

lipanj 2020
PUSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Zašto? Putovati se mora – a mi se volimo družiti…